Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 28. travnja 2014.

NAJROMANTIČNIJE OSTVARENJE ARHITEKTA VIKTORA KOVAČIĆA


Jednokatna obiteljska kuća Perok-Kavić
Masarykova ulica 9/1


Piše: Krešimir Galović ©




Viktor Kovačić, Obiteljska kuća Perok-Kavić, studija pročelja i presjeka, 1905.



Središte grada Zagreba krije mnoga tajnovita mjesta. Jedno od njih je romantična obiteljska vrtna kuća u dvorištu Masarykove ulice 9. Početkom 20. stoljeća vlasnice ove kuće bile su Jela Perok i Marija Kavić. Projekt kuće za njih je izradio arhitekt Viktor Kovačić tijekom prosinca 1905. godine. Iako se kuća nalazi u najužem donjogradskom središtu, svojim je smještajem unutar dvorišta gradskog bloka u potpunosti izolirana od vanjskog svijeta i vreve gradskog središta. Riječ je o jednom od najromantičnijih Kovačićevih ostvarenja koje izgledom budi asocijacije na engleski „Arts and Crafts“ i na rana ostvarenja bečkog arhitekta Josefa Hoffmanna.




Kuća Perok-Kavić, foto.: K. Galović, ožujak 2014.  




Sjeverno je pročelje kuće s glavnim ulazom riješeno krajnje jednostavno i u potpunosti je lišeno dekorativnih natruha. Prizemnu zonu Kovačić raščlanjuje s dva prozora između kojih su ulazna vrata i rizalit koji se proteže sve do visine prvoga kata. Ploha rizalita raščlanjena je s dva prozora koji osvjetljavaju unutarnju komunikacijsku vertikalu stubišta. Zonu prvoga kata u potpunosti obuhvaća vrlo duboko krovište raščlanjeno s tri velika mansardna prozora. Nešto je složenije riješeno južno pročelje. I ono je također lišeno suvišna dekora. Etažna podjela na podrum, prizemlje i kat ovdje je u potpunosti čitljiva. Glavni je naglasak  na velikom polukružnom erkeru koji zauzima gotovo čitavu jugozapadnu polovicu pročelja. U zoni podruma tijelo erkera nose dva snažna stupa. Ornamentika prozora s rombovima u gornjim zonama u potpunosti je secesijska i jedan je od čestih Kovačićevih dekorativnih elemenata. Na suprotnoj strani od erkera nalazi se natkrivena loggia kroz koju se stubištem ulazi u prizemni dio objekta. U tlocrtu kuće Kovačić razrađuje koncept koji počiva na  racionalnoj i funkcionalnoj organizaciji prostora.




Kuća Perok-Kavić. foto.: K. Galović, ožujak 2014.




Iako je obiteljska kuća Perok-Kavić jedno od najkvalitetnijih ranih Kovačićevih ostvarenja, široj je javnosti nepoznata. Kuća je danas u vrlo lošem stanju, nalazi se u zapuštenom okolišu s neprimjerenim derutnim dvorišnim prigradnjama, okružena smećem i starim automobilima.